To jedne z najbardziej dekoracyjnych wypieków. Tajemnica słynnych "cupcakes" - miękkich babeczek pieczonych w foremkach do muffinów - to wilgotne, aromatyczne ciasto i zwarty krem na jego wierzchu. Nie mniej ważna jest oczywiście estetyka i tutaj możemy puścić wodze fantazji!
Składniki:
125 g margaryny do pieczenia
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 ½ szklanki mąki
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat waniliowy
Szczypta soli
Krem do ciastek o dowolnej barwie i smaku
Dekoracje: jadalne koraliki, wiórki czekoladowe
itp.
Margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać 2 krople aromatu, wlać mleko. Masę połączyć z przesianą mąką i dokładnie wymieszać.
Foremki do muffinów wyłożyć bibułkami (papilotkami) i nakładać delikatnie ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170oC. Piec 25-30
minut.
Po upieczeniu babeczki ostudzić i ozdobić kremem ze szprycy,
wiórkami, koralikami i innymi ozdobami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz