Cookies

Cookies

wtorek, 2 października 2012

Kruche ciastka





Zaczynamy od najbardziej popularnych i jednych z najprostszych przepisów na ciastka. Kruche ciasto to uniwersalny smakołyk na co dzień i od święta.


Bazą kruchego ciasta jest kilka niezmiennych składników:

  • 450g mąki
  • 300 g masła
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z tych produktów szybko zagniatamy zwarte ciasto, formując z niego kulę. Teraz pora zastanowić się, czy nasze ciasteczka mają być czysto maślane, czy też zależy nam na konkretnym smaku. W zalężności od upodobań możemy więc dodać do ciasta: aromat waniliowy, cytrynowy, rumowy lub migdałowy, kakao, cynamon, odrobinę przyprawy korzennej, kawy, albo nieco bakalii: posiekanych orzechów, migdałów, drobnych rodzynek, wiórków kokosowych. Jeśli ciasto jest mało sprężyste, dodajmy do niego 1 żółtko.
Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie i pieczemy na złoty kolor (około 10-15 minut) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Najlepiej chrupać ciasteczka zaraz po ostygnięciu, ale można je przechowywać w szczelnie zamkniętej, blaszanej puszcze.
Fajnym pomysłem jest też smarowanie takich kruchych ciasteczek niezbyt słodką marmoladą i sklejanie ich po dwa. Uwaga z lukrem lub czekoladą - ciastka są na tyle słodkie, że można przesadzić i osiągnąć mdły smak. Jeśli koniecznie chcecie użyć słodkiej polewy, posmarujcie nią każde ciastko do połowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz