Zaczynamy od najbardziej popularnych i jednych z najprostszych przepisów na ciastka. Kruche ciasto to uniwersalny smakołyk na co dzień i od święta.
Bazą kruchego ciasta jest kilka niezmiennych składników:
- 450g mąki
- 300 g masła
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie i pieczemy na złoty kolor (około 10-15 minut) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Najlepiej chrupać ciasteczka zaraz po ostygnięciu, ale można je przechowywać w szczelnie zamkniętej, blaszanej puszcze.
Fajnym pomysłem jest też smarowanie takich kruchych ciasteczek niezbyt słodką marmoladą i sklejanie ich po dwa. Uwaga z lukrem lub czekoladą - ciastka są na tyle słodkie, że można przesadzić i osiągnąć mdły smak. Jeśli koniecznie chcecie użyć słodkiej polewy, posmarujcie nią każde ciastko do połowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz