Cookies

Cookies

poniedziałek, 19 listopada 2012

Klasyczne cupcakes



To jedne z najbardziej dekoracyjnych wypieków. Tajemnica słynnych "cupcakes" - miękkich babeczek pieczonych w foremkach do muffinów - to wilgotne, aromatyczne ciasto i zwarty krem na jego wierzchu. Nie mniej ważna jest oczywiście estetyka i tutaj możemy puścić wodze fantazji!


Składniki:

125 g margaryny do pieczenia
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 ½ szklanki mąki
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat waniliowy
Szczypta soli
Krem do ciastek o dowolnej barwie i smaku
Dekoracje: jadalne koraliki, wiórki czekoladowe itp.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać 2 krople aromatu, wlać mleko. Masę połączyć z przesianą mąką i dokładnie wymieszać.


Foremki do muffinów wyłożyć bibułkami (papilotkami) i nakładać delikatnie ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170oC. Piec 25-30 minut.
Po upieczeniu babeczki ostudzić i ozdobić kremem ze szprycy, wiórkami, koralikami i innymi ozdobami.

1 komentarz:

  1. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń