Cookies

Cookies

poniedziałek, 5 listopada 2012

Muffiny truskawkowe


Wspomnienie lata w chłodny jesienny dzień. Puszyste muffinki z soczystymi (choć mrożonymi oczywiście) truskawkami to jedno z najbardziej optymistycznych wypieków, w sam raz na deszczową porę :-)
 Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 i 3/4 mąki
  • 1/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka rozmrożonych truskawek


Jajko roztrzepujemy z olejem i mlekiem. W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać truskawki i zamieszać tak, by obtoczyły się w mące z dodatkami. Dolewamy masę mleczno-jajeczną i dokładnie wymieszać.


Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Formę do muffinów (na 8-10 babeczek) smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy przez 25 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien być suchy, a babeczki na wierzchu rumiane i sprężyste).
Po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy muffiny z formy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz