Wspomnienie lata w chłodny jesienny dzień. Puszyste muffinki z soczystymi (choć mrożonymi oczywiście) truskawkami to jedno z najbardziej optymistycznych wypieków, w sam raz na deszczową porę :-)
Składniki:
- 1 jajko
- 1 i 3/4 mąki
-
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka - 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 szklanka rozmrożonych truskawek
Jajko roztrzepujemy z olejem i mlekiem. W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać truskawki i zamieszać tak, by obtoczyły się w mące z dodatkami. Dolewamy masę mleczno-jajeczną i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Formę do muffinów (na 8-10 babeczek) smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy przez 25 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien być suchy, a babeczki na wierzchu rumiane i sprężyste).
Po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy muffiny z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz