Uniwersalny krem do ciastek i ciasteczek - słodki, ale niebanalny, o idealnej konsystencji nadającej się do formowania ze szprycy. Do kremu można dodać dowolny barwnik spożywczy.
Składniki:
8 żółtek
½ kostki masła
½ kostki masła
¾ szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
kieliszek brandy
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
kieliszek brandy
sok z cytryny
Z masła zrobić zasmażkę: rozgrzać masło w
rondelku, dodać mąkę i razem przesmażyć, cały czas mieszając. Stopniowo, nie
przerywając mieszania, dodawać śmietankę, cukier i cukier waniliowy. Gotować na
małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje. Dodać sok z cytryny i brandy. Żółtka
oddzielić od białek i roztrzepać, dodać do masy, dokładnie wymieszać i gotować
jeszcze przez 2 minuty. Zostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz