Cookies

Cookies

poniedziałek, 19 listopada 2012

Krem do ciastek




Uniwersalny krem do ciastek i ciasteczek - słodki, ale niebanalny, o idealnej konsystencji nadającej się do formowania ze szprycy. Do kremu można dodać dowolny barwnik spożywczy.


Składniki:
 
8 żółtek
½ kostki masła 
¾ szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
kieliszek brandy
sok z cytryny 

Z masła zrobić zasmażkę: rozgrzać masło w rondelku, dodać mąkę i razem przesmażyć, cały czas mieszając. Stopniowo, nie przerywając mieszania, dodawać śmietankę, cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje. Dodać sok z cytryny i brandy. Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać, dodać do masy, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Zostawić do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz